[ 17.04.2004 ]

 

آينده پيشمرگان كرد در هاله ابهام

  

بر اساس قانون اساسي جديد عراق، نيروهاي کرد که بيش از نيم قرن است براي خودمختاري در شمال عراق مي‌جنگند، خلع سلاح خواهند شد، اما آينده 55 هزار نيروي شبه نظامي کرد، موسوم به پيشمرگه، پس از انحلال نامشخص است.

 

راديوفردا گزارش داد، شبه نظاميان پيشمرگه کرد با آينده‌اي نامشخص روبرو هستند. احمد علي، پيشمرگه کرد، ده ها سال در رسته شبه نظاميان پيشمرگه بوده و در برابر دشمنان متعدد از مردم خود دفاع کرده است. اما اکنون که صدام حسين ديگر در قدرت نيست، چشم انداز اين است که ديگر نيازي به خدمات او وجود ندارد. احمد علي که 52 سال دارد و رياست يک جوخه پيشمرگه را بر عهده دارد، در دفتر مرکزي حزب دموکرات کردستان در اربيل ميگويد: درباره آينده‌ام مطمئن نيستم، شايد بازنشسته شوم.

 

رهبران کرد به موجب اصول قانون اساسي موقت عراق، بر انحلال پيشمرگه توافق کرده‌اند. در موافقت اصولي که ماه گذشته به امضاي رهبران کرد نيز رسيد، تصريح شده که شبه نظاميان مسلح تا سي‌ام ژوئن که موعد انتقال قدرت به عراقيان است، بايد خلع سلاح شده يا تحت کنترل دولت مرکزي درآيند.

 

احمد علي که از سال 1967 پيشمرگه بوده ، معتقد است که اکنون براي تصميم گيري در مورد انحلال پيشمرگه زود است، به خصوص اقليت کرد هاي عراقي که 20 درصد جمعيت عراق را تشکيل مي‌دهند، هنوز در داخل عراق دشمناني دارند. به عقيده وي چنانچه به سه استان کرد نشين شمال اين کشور خودمختاري داده شود و شغلي براي پيشمرگه هاي سابق فراهم گردد، مشکلي در انحلال اين گروه نظامي نخواهد بود.

 

احمد علي مي گويد: اگر ما به نتيجه مطلوب خود که کردستان آزاد است دست يابيم، اين وضعيت مشکلي نخواهد بود و سه پسر من که آنها نيز عضو پيشمرگه هستند خوشحال خواهند شد که در آينده شغل غير نظامي داشته باشند.

 

پيشمرگه در سال 1946 توسط ملا مصطفي بارزاني، رهبر کرد عراقي، براي کمک به «جمهوري مهاباد» که در آن زمان در ايران اعلام خودمختاري کرده بود تاسيس شد. پيشمرگه اکنون پس از گذشت، بيش از نيم قرن 55 هزار جنگجو دارد. در حالي که جنگجويان کوهستاني قديم هنوز با لباس هاي سنتي، شلوار کردي و دستار، کلاشينکف هاي قديمي روسي در دست دارند، گروه هاي ممتازي همچون نيروهاي ويژه کردي با يونيفرم نظامي به سلاح هاي مدرن مجهز هستند.

 

دستمزد 25 هزار پيشمرگه سابق اکنون توسط مقام هاي نيروهاي ائتلاف تحت عنوان نيروهاي امنيتي جديد عراق پرداخت مي شود. برخي از پيشمرگه هاي سابق اکنون در مرزها و بعضي به عنوان پليس خدمت مي کنند و نزديک به چهار هزار نفر از آنان براي خدمت در ارتش جديد عراق آموزش مي بينند. با اين وجود بايد براي حدود 50 هزار نفر از اين جنگجويان سابق شغلي يافته شود.

 

حميد افندي، وزير امور پيشمرگه‌ها در دولت منطقه‌اي کردستان در اربيل، مي‌گويد: درصدد مذاکره با مقام‌هاي ائتلاف براي يافتن شغلي براي اين 50 هزار پيشمرگه هستيم. وي که خود در سال 1961 به رسته پيشمرگه‌ها پيوسته است، مي افزايد: نمي توانيم آنها را همينطور به خانه بفرستيم.

 

مذاکرات در مورد آينده شغلي پيشمرگه ها ميان کرد ها و مقام هاي ائتلاف ادامه دارد و به کرد ها وعده داده شده اين مشکل به تدريج حل خواهد شد. راه حل هايي از قبيل ايجاد پليس جنگل براي حفاظت از محيط زيست و طبيعت، و اعطاي وام براي ايجاد شغل نيز پيشنهاد شده است . حميد افندي از انحلال پيشمرگه نگران نيست و مي‌گويد: در زمان فراخوان براي جنگ، همه مردم کرد پيشمرگه هستند.

 

 

 

[Mediya 2000 - 2004 © Copyright]